JAPANBLOGGEN

View Original

Smart eller komplett onödigt?

Som alla som studerat landet vet, så är Japan paradoxernas land. Man jobbar ihjäl sig på jobbet samtidigt som man är otroligt duktiga på att slappna av på puben eller när man kommer ut till ett värdshus med varm källa. Man bygger några av världens största och mest avancerade byggnader samtidigt som en vanlig lägenhet inte klarar många svenska byggnormer för säkerhet och miljö. Man lagar, vill jag påstå, världens läckraste mat, samtidigt som McDonalds är landets största restaurangkedja med råge. Och så vidare.

En intressant jämförelse är den mellan de många extremt ändamålsinriktade och välutvecklade verktyg och maskiner man tillverkar och alla dessa små prylar i plast som man ibland undrar har någon annan uppgift än att bli fyllnadsmassa i någon konstgjord ö någon gång. 

Ett exempel är denna kyckling i ett ägg - Hietama-chan (LIlla Kalla Ägget, ungefär). Man ställer ägget i kylskåpsdörrens ägghylla. Varje gång man öppnar dörren kikar kycklingen upp ur ägget och börjar prata. Den säger saker som "Stäng dörren nu någon gång!" eller "Viktigt att spara ström". Vitsen är alltså att att kycklingen ska stressa en att stänga dörren så snabbt som möjligt och därmed spara lite ström. Skulle nog reta mig till vansinne på några dagar. Kolla in reklamfilmen här ovan.

Men, man får ju lov att säga att den är gullig. Det kan man inte ta ifrån de japanska pryltillverkarna. Det är en viktig designlektion. Gulligt säljer i Japan.