JAPANBLOGGEN

View Original

4 miljoner pluggar japanska utanför Japan

Antalet utlänningar som studerar japanska språket har nu nått rekordnivå - nästan 4 miljoner.

I västerländsk media har Japan inte fått så stor uppmärksamhet under de sista två decennierna. På 80-talet, när Japan såg ut att kunna gå om USA i BNP, var intresset gigantiskt. När Kina härom året gick om Japan i total BNP (dock inte BNP per capita), kändes det som om Japan hamnade ännu längre ned på listan över "länder man måste ha koll på".  De grundläggande orsakerna till detta är två: Dels är det dyrt att ha folk stationerade i Tokyo (staden ramlade precis ned från 1:a-platsen till 6:e plats i Business Insiders lista över världens dyraste städer att göra affärer i, mest för att yenen blivit nedvärderad), och dels är det svårt att få något gjort överhuvudtaget om man inte behärskar språket. Det blir en kulturell och även till viss del ekonomisk tröskel att ta sig över - åt båda hållen, ska tilläggas. 

Men, intressant att notera är då Japan Foundations senaste statisitik, som visar att antalet personer som studerar japanska runtom i världen nu ökar. Nu är det 3,98 miljoner som pluggar hiragana, katakana och kanji - nytt rekord! Kina ligger etta, Indonesien är tvåa och gamla ettan Sydkorea är nu trea, men trenden är stigande även i Nordamerika och Europa.

Det vanligaste är nog att man studerar japanska för att jobbet på något sätt kräver det, men roligt är det ju också att japansk kultur, inklusive manga och anime, är två andra dragplåster. Efter alla år av hårdvaruexport, så är det intressant att se hur andra sektorer kan ta sig upp (något som vi ju sett i Sverige också). 

Japanska är minsann inte ett språk man lär sig på en kafferast; japanerna själva är i princip inte fullt läs- och skrivkunniga förrän efter fullgjord gymnasieutbildning. Men det går att lära sig, och det finns metoder som faktiskt är mer effektiva än den teknik man använder i den japanska skolan.

Att den japanska yenen är lägre än den varit på länge är ett  plus om man avser att bo och jobba i Japan under en tid, liksom att priserna haft ett stort deflationstryck på sig under ett antal år. Faktiskt till den milda grad att mångt och mycket är billigare än i Sverige.  

Vi kommer att i ett senare inlägg skriva mer om hur det i praktiken kan gå till att flytta till Japan. 

Japan Foundation är en organisation underställd japanska utrikesdepartementet som har till uppgift att bl a stödja kulturellt utbyte mellan Japan och omvärlden.