JAPANBLOGGEN

View Original

Hambaagaa

​De japanska burgarna är generellt sett godare än McDonalds, om ni frågar mig. Mera smak och mera grönsaker. 

Som nästan alla vet, så är Japan ett av världens mest kulinariskt intressanta länder. Det inhemska köket är mångfacetterat med en enorm mängd olika råvaror till buds, där det mesta tillagas med stor expertis och finess. Både vackert, gott och näringsriktigt i de allra flesta fall.

Vad kanske inte alla vet, däremot, är att japanernas intresse för mat också sträcker sig utanför landets gränser. I en stad som Tokyo finns det mat från nästan hela världen. Det finns t o m tre svenska krogar; en av dem är riktigt bra, nämligen Marcus Samuelssons Aquavit nära station Gaienmae på T-bana Ginza Line.

Om det finns någon "internationell" mat som finns "överallt", så är det förmodligen hamburgare. Trots det japanska kökets näringsriktiga innehåll, är japanerna nuförtiden inte främmande för att glufsa i sig en hamburgare till lunch (faktum är att japanerna börjat bli riktigt feta för första gången i världshistorien). McDonalds är faktiskt Japans största restaurangkedja idag med knappt 3,600 näringsställen. Trots McDonalds stora volymer, så finns det ändå utrymme för andra kedjor. Några av de större japanska kedjorna är First Kitchen, Lotteria och MOS Burger. Där kan jag i första hand rekommendera MOS. Den burgare ni ser här ovan kommer därifrån. God med mycket grönsaker. De har också en smarrig korv som serveras med en kryddig chilisås med både köttfärs och bönor i.

Nästa steg i hierarkin består av något mindre kedjor som Becker's Burger och Freshness Burger, också de med betydligt godare burgare än hos McDonalds. Längst ned, eller längst upp om vi pratar kvalitet, så hittar vi de enskilda krogarna eller de riktigt små kedjorna, med bara några ställen, och där erbjuder man faktiskt burgare i världsklass. Två av mina favoriter heter HomeWorks i Hiroo på T-bana Hibiya Line och i Azabu nära Roppongi på samma linje, samt Fire House vid station Hongo-Sanchome på T-bana Marunouchi Line. Stora, smarriga saker tillagade med prima råvaror hela vägen. På sådana ställen kostar burgaren ofta 150-200 SEK med tillbehör, men jag lovar att det är bättre att ta en burgare där istället för tre eller fyra Big Mac!

Burgare till lunch - då får det bli sushi till middag!