JAPANBLOGGEN

View Original

Räkfrossa i Sangenjaya

​Aka-ebi med lite uni ovanpå.. Kan inte bli så mycket bättre.

De senaste två, tre åren har mitt absoluta favoritdistrikt i Tokyo hetat Sangenjaya. Det ligger i Setagaya kommun (ku på japanska, ward på engelska), den av Tokyos 23 kommuner som ligger längst västerut, bildande gräns mot Kawasaki. Det är bara två stationer från Shibuya på Den-en Toshi Line, förlängningen av T-banelinjen Hanzomon Line. 

Sangenjaya, som betyder Tre Tehus, genomgick en metamorfos för några år sedan, då en äldre generation bar- och krogägare började trilla av pinn och ersattes av en generation unga, ambitiösa och fantasirika killar och tjejer som alla har det gemensamt att de älskar att både laga och äta god mat. Många faktiskt helt unika smaker som serveras till oftast mycket bra priser och alltid med ett uppriktigt leende. Inte undra på att man nästan blivit en inventarie i byn.

Det ni ser längst upp här, är två stycken aka-ebi, en relativt stor räka som med fördel avnjutes i rått tillstånd, som här. Den orangefärgade och något formlösa produkten ovanpå är uni, sjöborre, en i mitt tycke synnerligen delikat delikatess. Svårbeskriven smak, men jag kan lova att den blir en riktig schlager om den faller dig på läppen. 

Knapriga killar. Friterade räkhuvuden går ned med hull och hår!​

Man äter alltså först räkans kropp tillsammans med sjöborren. När detta är överstökat, på alldeles för kort tid, så ber man kocken bakom disken att fritera räkornas huvuden. De blir då riktigt knaprigt krispiga och får en mycket sympatisk sötma. Den här tallriken kostar med dagens pengar ca 30 SEK.. Inget att bråka om. Vi beställer in en tallrik till!