JAPANBLOGGEN

View Original

Akihabara - elektronikcentrum och nördarnas pop-Mecka

​Från ett elektronikdistrikt för audiofiler har Akihabara idag framför allt blivit centrum för de unga data-, anime- och manganördarna.

De sista veckorna har vi hemsökts av otaliga och ihärdiga dataproblem. Ett tag för några dagar sedan fick vi nästan panik, då det såg ut som om både våra huvuddiskar och backup-diskarna skulle vara skadade och mer eller mindre oläsbara. Som tur var visade det sig till slut att det gick att få diskarna läsbara så att det mesta av innehållet kunde kopieras över på nya skivor. Hur som helst så föranledde detta krångel både en och två resor bort till andra sidan centrala Tokyo, till Akihabara, Electric Town (Akihabara betyder "höstlövsfältet" och inte elektrisk stad, om nu någon trodde det).

Akihabara har sedan decennier förknippats med Japans stora elektronikindustri. Här har man kunnat hitta allt från en phono-plugg eller en meter kabel till mätinstrument, allsköns audio- och videoutrustning och, de senaste dryga 25 åren, även allt inom IT. Men om man jämför med när jag först kom hit, så har det hänt en del i den här specialiserade byn i gamla delen av Tokyo. På 80-talet var fortfarande audio den stora inkomstkällan för Japans elektronikindustri, och här kunde man välja och vraka mellan både stora och små märken. Dessa små märken - Stax, Micro Seiki, Audiovector, Uesugi, Accuphase, Grace, Audio Note, bara för att nämna några - frodades i en tid då allt och alla skulle ha en bra stereo hemma. Idag är de flesta nöjda med ljudet från sin telefon eller iPod, och det är nästan bara äldre män i landsorten som gillar och unnar sig riktigt bra ljud. Många av de mindre audiomärkena har försvunnit, medan andra sålts till kineser eller koreaner.

Idag har Akihabara allt mer blivit ett IT-Mecka, och därmed också ett Mecka för IT-nördarna. Detta har i sin tur skapat en grogrund för diverse andra "produkter" som IT-nördarna gillar. Vad gillar en IT-nörd förutom sina datorer, då? Jo, är han ung japan, så gillar han också ofta både dataspel, anime och manga. I sin tur innebär detta att han gillar unga tjejer i kammarjungfrukläder (fast av sexigare snitt)! Akihabara har därför blivit centrum för företeelser som Maid Kissa (Kissa är förkortning för kissaten, japanska för kafé), där unga tjejer utklädda till "pigor" serverar, och Cosplay, den exhibitionistiska show som går ut på att man syr upp kläder och klär ut sig till kända anime- och mangafigurer. Det är ingen slump att AKB48, Japans populäraste tjejgrupp, har sitt högkvarter i Akihabara. Det är mitt i deras kundgrupp; unga och lite omogna och oerfarna nördar.

Oavsett om man är intresserad av elektronik eller modern och nördig japansk popkultur, så är Akihabara väl värt ett besök. När det gäller det förra kan jag rekommendera både de större varuhusen (där Sofmap är favorit) och de små katakomberna under järnvägen där varje litet bås ofta har en nischad specialitet.

Man når Akihabara enklast via överjordslinjerna JR Yamanote Line eller JR Sobu Line, eller T-banan Hibiya Line. Stationen Suehirocho på T-bana Ginza line ligger också i samma område. Tajma dock gärna in ett besök mellan två måltider, då det är relativt ont om krogar i Akihabara (otroligt nog).