JAPANBLOGGEN

View Original

Snöfestivalen i Sapporo

Sapporo är en stad som vet hur man ska göra pengar av snö och is - två miljoner besöker denna vecka staden för att beskåda snöskulpturer och äta och dricka gott.

Japan är enligt en relativt kvalificerad gissning världens festivaltätaste land. Man jobbar mycket och hårt men man är också mån om att ha skoj då och då. Festivalerna är utspridda över året och en av vinterhalvårets största festivaler är Snöfestivalen i Sapporo, på den nordligaste av de fyra stora japanska öarna, Hokkaido.

Igår drog årets festival igång, den 64:e i ordningen sedan starten. Det stora dragplåstret är snöskulpturtävlingen, där lag från både Japan och annorstädes tävlar om att göra den mest imponerande skulturen av snö och is. I år är det inte mindre än 216 skulpturer på  plats. Det är faktiskt mycket häftiga skapelser och inte mindre än ca två miljoner besökare lockas att besöka Sapporo under den vecka festivalen pågår.

Det svenska laget tog, enligt min mening, jumbopriset härför leden, då man byggde en gigantisk träsko. Inte världens mest avancerade form

Sapporo är för övrigt en mycket trevlig stad att besöka oavsett årstid. Man kan skryta med bland den godaste fisken i landet och till den dricker man förslagsvis några flaskor Sapporo, namnet på stadens eget utmärkt goda lageröl och tillika namnet på ett av landets största bryggerier.