JAPANBLOGGEN

View Original

Awa Dance Festival - Folkfest i Tokushima

Augusti bjuder på stor fest nere i Tokushima på Shikoku.

Foto copyright: Tokushima Prefecture

I mitten av augusti är det fullt av festivaler och karnevaler i hela Japan, men några är mer besöksvärda än andra. En sådan är Awaodori, Awa Dance Festival i Tokushima på Shikokus nordöstra spets.

Tokushima är en gammal anrik plats - Awa är regionens gamla namn från feodaltiden. Awa-dans har här dansats sedan 1500-talet, men ursprunget till den här dansstilen finns att finna redan på 1100-talet. Snacka om en trend som håller i sig!

Från att vara en ganska liten och stillsam ort, förvandlas Tokushima City till en sjungande och gungande stad under perioden 12:e till 15:e augusti. En lite halvsovande plats med drygt 260,000 innevånare sjuder över en natt av människor; här sluter mer än drygt 1,3 miljoner människor upp under den fyra dagar långa festivalen. Det konsumeras stora mängder alkohol och det äts många ton god mat från tillfälliga stånd som slås upp under festligheten. Det hela är mycket glatt och avslappnat. Enda stora problemet är att man har svårt att tillhandahålla tillräckligt många toaletter för alla som dricker sin normala japanska ranson av öl.

Alla är välkomna - män, kvinnor, unga och gamla.

Foto copyright: Tokushima Prefecture

Dansarna dansar i lag, sk ren, som kan vara ihopordnade av både föreningar, företag, stad eller kommun. De har alla lite olika uniformer och de har lite olika stilar både på dans och musik. Men grundtemat är detsamma med ganska så stiliserade moment som upprepas gång på gång. Det finns alltid både män och kvinnor med, där kvinnorna dansar för sig med graciösa steg och "uppför sig fint", medan karlarna är lite mera vidlyftiga och ibland lite busaktiga. Bilden längst upp visar dock på att även tjejerna kan tuffa till sig nuförtiden. Det är nästan lite parningsdans över det hela, där killarna agerar påfåglar framför de väna mamsellerna. I vilket fall som helst, så är det roligt, vackert och underhållande.

Eftersom staden är liten och besökarna många, så måste hotell bokas i mycket god tid.

Tokushima är värt ett besök även andra tider på året, då råvarorna i det lokala köket håller extremt hög klass. Man har bördig mark för att odla grönsaker och frukt, man ligger precis mellan Stilla Havet och Seto Inland Sea, så här finns en stor variation av all sorts mat från havet, och till sist är både oxköttet och kycklingen berömda råvaror från länet.