JAPANBLOGGEN

View Original

Tokyo Sky Tree - världens högsta torn

Japans högsta byggnad och världens högsta torn - Tokyo Sky Tree - fyller ett år den 22:a maj.​

Inom någon vecka fyller Tokyo Sky Tree ett år. Det är världens högsta torn, hela 634 meter, och världens näst högsta byggnad efter Burj Khalifa i Dubai, knappt 830 meter. 

Tokyo Sky Tree är officiellt ett digitalt TV-sändningstorn som byggdes för att ersätta det åldrande Tokyo Tower, som är bara ca hälften så högt, från 1958. Man kan kanske fråga sig varför man investerar många sköna miljarder i ett TV-sändningstorn när vi har TV över internet i princip klappat och klart. Tja, gissningsvis för att staten gick in med billiga lån och för att man räknade med att inkomsterna skulle komma av själva höjden på tornet och inte av dess tekniska funktion.

Det sistnämnda verkar stämma väldigt bra. Under Golden Week-ledigheten härom veckan, var det nästan 200,000 människor som åkte upp till de två observationsdäcken, medan hela området (med butiker och krogar) hade nästan 1,8 miljoner besökare. Under en enda vecka! Om man antar att besökarna spenderade en svensk tusing per man, så blir det ju en hel del slantar.

Tokyo Sky Tree ligger i östra delen av Tokyo. I gamla stan, eller nedre stan, som man säger här.  Närmaste stationen heter Tokyo Skytree Station på Tobu Skytree Line. Tobu är den privata huvudinvesteraren i projektet, och järnvägsbolaget (som också driver varuhus och fastighetsbolag, mm) ser väl att många sköna biljetter in till Skytree kommer att säljas i de nordöstra län man servar med sin järnväg.

En annan närliggande, och lite mer praktiskt station, är Oshiage Skytree, som man kan komma till direkt från flygplatsen Narita på Keisei Line, alternativt inifrån stan med Toei Asakusa-linjen eller Tokyo Metros Hanzomon Line.