JAPANBLOGGEN

View Original

Penisfestivalen i Kawasaki

Krama den stora, slicka den lilla.

Den första söndagen i april varje år firas Kanamara-festivalen i Kawasaki, strax öster om Tokyo. Kanamara betyder ordagrant "järnkuk", och man kan i det lokala templet Kanayama Jinja mycket riktigt hitta en gigantisk och erigerad svartmålad penis i järn. Kanayama-templet är ett shinto-tempel beläget nära Kawasaki Daishi Station på Keikyu Daishi Line som utgår från Keikyu Kawasaki Station mitt i Kawasaki. Man kan också åka från Shinagawa inne i Tokyo på Keikyu Main Line, då med byte i Keikyu Kawasaki.

Kawasaki blev en viktig stad i början av Edo-perioden (tidigt 1600-tal) då det var den sista anhalten på den långa resan från västerut belägna städer som Nagaoya, Kyoto och Osaka in mot Edo (dåvarande Tokyo). Det fanns givetvis både värdshus och tehus, och inte alltför sällan bjöds det även damsällskap mot ett arvode. Det lokala templet blev då av naturliga skäl det ställe dit damerna gick för att be gudarna om dels goda affärer och dels skydd mot sexuellt överförda sjukdomar som syfilis (det är för övrigt mycket vanligt att olika tempel har olika specialitéer, så beroende av vad man vill be om går man till olika tempel).

Varför heter det då Järnkuksfestivalen?? Jo, en gammal sägen säger att en ung flicka blev hemsökt av en skarptandad demon som satte bo inne i hennes vagina. Två gånger i en följd fick så hennes nyss blivna make se sig blodigt kastrerad av denne demon! Man kan fråga sig varför tjejen inte gjorde något åt det redan efter första vändan, men hur det nu var så gick hon efter andra tillbudet till en smed som smidde en järnpenis som hon raskt förde in i slidan. Den ondskefulle men samtidigt dumme demonen bet hårt om denna järnfallos och fick sina tänder krossade, varpå han flydde och lämnade henne fortsättningsvis i fred. Många menar att demonen i själva verket är en symbol för syfilis.

Under festivaldagen bär man omkring på ett minitempel, ett sk o-mikoshi, med en kraftigt erigerad och knallrosa penis på gatorna kring templet. Man ber om fertilitet och bättre business, kvinnor rider på stora träpenisar för att det sägs påverka barnafödarförmågan i positiv riktning och nästan alla tjejer på besök går omkring och suger på penisformade slickepinnar som säljs i stånd på området. Ett litet bevis för att könsrollsfrågorna trots allt går framåt i Japan, är väl att det numera även finns vaginor att köpa och slicka på för de hetersosexuella männen och de lesbiska damerna i mängden.

Även om ingen idag vet om besökande damer jobbar i yrket eller inte, så har evenemanget fortfarande anknytning till könssjukdomar. Det samlas varje år in pengar till HIV-forskning.

Evenemanget har på senare år dragit till sig stora mängder utländska besökara, kanske från prydare länder än Japan?