JAPANBLOGGEN

View Original

Alla Hjärtans Dag - miljardindustri i Japan

I hope you will be happy anytime. Your smile is so sweet.

I morgon är det Alla Hjärtans Dag, Valentine's Day. Det är en STOR grej i Japan. Som vanligt är det stort för att kommersiella intressen gjort det stort. Det kommersiella intresset i sammanhanget är den japanska chokladindustrin, som väntas som brukligt ha ungefär halva sin årsförsäljning veckan före Valentine's Day (som heter så även på japanska)! Det finns inga varuhus, snabbköp eller godisbutiker som inte har veritabla berg av choklad precis vid entrén. Det intressanta är att det hela inte förlöper riktigt som det gör i västvärlden, och varför skulle det göra det? Detta är ju Japan!

På Valentine's Day ska nämligen de japanska tjejerna köpa choklad till killarna. Det hela är i huvudsak indelat i två moment. Det ena är att manliga kollegor eller klasskompisar som man har bra kontakt med ska få sk giri-choco (där giri betyder social skyldighet, pliktkänsla). Det andra är att den där specielle killen som man gillar ska få honmei-choco (honmei betyder ung. säker grej, trolig vinnare). Giri-choco är billigare grejer på mellan 10 och 30 kr, medan honmei-choco är dyrare eller, mest uppskattat ifall känslorna är ömsesidiga, hemmagjort av damen ifråga. Att få giri-choco av en tjej man gillar, är att bli förpassad till the Japanese Friend Zone! 

Det är inte ovanligt att tjejerna måste köpa 40-50 chokladprodukter för att det ska räcka till alla män man har någon form av social kontakt med som man tror sig behöva vårda.

Chokladfirmorna har sedan slutet av 70-talet funnit ännu ett sätt att profitera på detta fenomen genom att utnyttja japanens klassiska känsla för tjänster och gentjänster. Man har inrättat något man kallar White Day. Denna dag inträffar exakt en månad efter Valentine's Day, den 13:e mars, och då är det meningen att killarna som fått choklad ska återgälda gesten. Det kan då handla om choklad, men också om finare gåvor som smycken, t ex. Den generella regeln är att gengåvan ska kosta minst tre gånger så mycket som chokladen man fick i februari - sk sanbai-gaeshi. Återigen ett litet tecken på hur könsrollerna i Japan släpar efter på många områden.