JAPANBLOGGEN

View Original

K-CARS - japanska bilar som aldrig når Sverige

K-cars, bilar med max 660 cc stora motorer, är poppis i Japan. Här en sådan från Honda.

K-jidosha är ett japanskt begrepp som betyder "lätt bil". K-et står för kei som betyder lätt (vikt) och jidosha betyder direkt översatt "självgående vagn", dvs automobil. Det handlar om bilar som alltså är bokstavligen lättare. De är relatitvt små med motorer med låg volym och relativt låg motorstyrka med låga prislappar, låg skatt och försäkring och låg bränsleförbrukning. Det enda man kan anföra mot dem, förutom då eventuellt storleken, är att de inte har samma krocksäkerhet som många större bilar har. Inte så mycket krockzon där framme, t ex. Motorstorleken är standardiserad till max 660 cc med maximala 63 hästkrafter. 

K-bilarna är mycket populära i Japan och allra mest populära är de på landsbygden. Där, ute bland risfälten, är de flesta gator och vägar smala och ofta krokiga, vilket gör en mindre bil lättare att ta sig fram med. Dessutom är de allmänna kommunikationerna inte lika utbyggda som i de större städerna, så det finns ofta behov av två eller fler bilar i familjen, vilket gör bilar som är billiga både i inköp och i drift extra intressanta. Dessutom behöver man, om man bor på landet,  för en K-bil inte skaffa och visa upp ett intyg på att man har tillgång till en fast parkeringsplats innan man får köpa bilen. Något man måste ha för större bilar, och för alla bilar i städerna. Allt detta gör K-bilarna har en andel på över 50% av alla bilar i vissa landsändar!

De populäraste K-bilarna kommer från småbilsspecialisterna Suzuki och Daihatsu, men även de stora drakarna gör numera K-bilar, t o m Toyota, trots att de äger en stor del av Daihatsu. Bilden ovan visar en Honda N-Box, en av de många modellerna med den sk one-box-designen som är mycket poppis idag då den ger stora utrymmen i förhållande till bottenplattans storlek. K-bilarna kostar idag ungefär 70,000 - 100,000 SEK att köpa. Begagnade kan man ofta hitta dem för under 20,000 (generellt är japanska begagnade bilar mycket billiga i Japan). Ganska mycket bil för pengarna och dessutom lättkörda och relativt pigga trots de ringa hästkrafterna. Krocka bara helst inte..