JAPANBLOGGEN

View Original

Japansk mat nu på världskulturarvslistan

Här ett exempel på hur riktigt klassisk japansk mat kan se ut. 

Foto: Tsuruga Group

OK - mera mat!

I förra veckan offentliggjorde UNESCO att man adderat washoku, dvs japansk klassisk mat, till sin lista över kulturella världsarv. Välförtjänt vill jag givetvis tycka.

Listan över världskulturarv innehåller idag 21 artiklar från Japan, som ligger tvåa i världen efter Kina i den här rankningen. Nu är det ju ingen tävling, vill man tycka, men visst finns det momentet med. Det är ju om inte annat en turistmagnet att ha den här sortens historiskt viktiga kulturella komponenter att erbjuda.

Washoku skrivs med två tecken; wa som betyder frid, fred, harmoni, etc, och shoku som betyder äta/mat. Wa är en väldigt viktig komponent i den japanska kulturen, och det används i väldigt många sammanhang som ett ersättningsord för "Japan". Att t ex göra något på "japanskt vis" heter wa-fuu (fridens vind). Kan tyckas konstigt med tanke på den tidvis ganska våldsamma historien, men om man betänker saker som zen-buddism, teceremoni och den otroliga tyngd som lades vid allt kulturellt under Edo-perioden, så kanske man förstår varför japanerna själva gärna vill associera sitt land med just "frid". 

Hur som helst kul med den här sortens uppmärksamhet. Jag hoppas att det kan bidra till att öppna folks ögon för rikedomen i det japanska köket.