JAPANBLOGGEN

View Original

Ostronsäsong i Japan!

En liten ostrongratäng med penne, tomat, spenat och ost.. Gott och enkelt för orimliga 17 kr. En halvpanna vin för 27 kr.. Japan kan vara hiskligt dyrt, men inte på välbesökta kedjan Gusto.

För oss som älskar ostron så är detta rätt tid på året.. När sommarvärmen äntligen lättar och havsvattnet svalnar en aning är det dags att skörda ostronodlingarna i Japan. I år kom man igång lite senare än vanligt, då sommaren inte ville ge upp så lätt. De största odlingarna finns nere på södra Honshus sydöstkust vid och kring Hiroshima. Sex floder tar med sig näring från Chugoku-bergen som de pumpar ut i Hiroshima-bukten där ostronen sägs vara extra näringsrika. Havet utanför Hiroshima svarar för ungefär 70% av Japans ostronproduktion, så det är inte konstigt att Hiroshima är synonymt med ostron (det är kul att staden får vara känt för annat än att man fick en atombomb sprängd över sig 1945).

Ostronen plockas normalt mellan sena september och mars, men den bästa tiden sägs vara mellan november och februari. I januari och februari hålls det diverse ostronfestivaler i Hiroshima-trakten.. Är du ostron-älskare kan dessa festligheter rekommenderas. Mycket, gott och billigt! 

 Sedan ungefär en vecka är det full fart på ostronförsäljningen och flera restaurangkedjor kör ostron-special. På lokala Gusto, en kedja av så kallade famiresu - famirii resutoran, family restaurants, med framför allt västerländsk mat, har man nu en meny med t ex friterade ostron och ostrongratäng (som ni ser på bilden ovan). Innan jag kom till Japan kände jag inte till annat än ostron direkt ur skalet med lite citron, men här i Japan, där man i och för sig också älskar råa ostron, äter man dem gärna även tillagade. Friterade ostron är en höjdare, tro mig! Så även ostron som man kokar i sitt skal på en grill.

Ostron kan du givetvis äta var som helst i Japan, men jag rekommenderar en tripp till Hiroshima om du är i Japan på vintern. Staden har en fin sajt på engelska som du kan använda för att planera din resa (engelskan hackar lite ibland, men det går att förstå). Det ska givetvis nämnas att Hiroshima inte bara har ostron att skryta med. Det mesta är gott här, inte minst all fisk och alla skaldjur man plockar upp ur Japanska Innanhavet (Seto Inland Sea) mellan Honshu och Shikoku. En mycket vanlig rätt är annars okonomiyaki (ungefär "stek det du gillar", vilket är en sorts korsning mellan pizza och fläskpannkaka fast med andra ingredienser och annan smak. I Hiroshima har man ofta de japanska nudlarna soba eller udon som komponenti denna anrättning.