JAPANBLOGGEN

View Original

Kan en supersportbil signalera ny vår för Japan?

Kan man tolka Hondas återuppväckta NSX som ett tecken på att Japans industri börjar återfå sin forna spänst?

Bild: Honda Motor

Efter drygt 20 år av allmän pessimism i Japan, är jag frestad att greppa alla optimistiska halmstrån man hittar. Här har vi ett sådant, vill jag tycka.

Honda, som ju som bekant gör det mesta som har med motorer och fordon att göra (världens snabbaste gräsklippare, t ex!), tillverkade en riktigt fin mittmotorbil under åren 1990 - 2005, Honda NSX. Den hade sin början i en designmodell som karossföretaget Pininfarina hade tagit fram redan 1984 för Hondas räkning.

När bilen utvecklades var det fortfarande bubbeltider i Japan; allt pekade spikrakt uppåt och Japan kunde tamejfanken inte misslyckas. Det var bara en tidsfråga innan man skulle gå om USA i BNP och bli världens största ekonomi. Om någon hade hostat nåt om att Kina en dag skulle gå om Japan i ekonomisk styrka, så skulle vederbörande blivit antingen fullkomligt utskrattad eller komplett ignorerad som den uppenbarligen mentalt skadade person det var. Inte många månader efter introduktionen sprack en av de största finansbubblorna i historien, och Japan skulle få genomlida två “förlorade decennier” som tiden efter kraschen fått heta.

Den Pininfarina-ritade HP-X från 1984 som dock aldrig blev producerad.

Bild: Honda

Idag, när Japan dessutom fått uppleva trippelchocken med jordbävning, tsunami och härdsmältor i Fukushima, så finns det äntligen några ljusglimtar vid horisonten. Några av de forna jättarna börjar visa framfötterna igen, efter att ha varit nästan mystiskt inneslutna i en sorts alternativ verklighet, där japanska företag inte varit kapabla att utveckla särskilt spännande produkter. Både Sony och Panasonic gör en del intressanta saker idag, och biltillverkarna verkar också ha kommit ut ur det drygt 20-åriga traumat efter jobb-och-fest-orgien på 80-talet.

Det är trevligt att konstatera att det återigen börjar dyka upp riktigt kaxiga produkter. Honda, som alltså gav upp på sin NSX egentligen redan på 90-talet och lät den dö en sotdöd utan några egentliga förändringar och utan någon marknadsföring, kommer nu nämligen med en ny version. Och den är både tekniskt och estetiskt en riktigt unik bil.

Första NSX var något så ovanligt som en mittmotorbil från Japan som på allvar konkurrerade med de italienska superbilarna. Den enda mittmotorbilen med bagageutrymme för två golfväskor!

Bild: Honda

Förutom en mittmonterad V-6:a så får bilen också tre elektriska motorer och konstant fyrhjulsdrift. Honda menar, utan att än så länge ange några siffror, att detta kommer att ge bilen supersportbilsprestanda med bränsleförbrukning och utsläpp som en betydligt svagare normal bil. Räkna också med en prislapp som gör att Porsche, Lamborghini och Ferrari blir nervösa. Nissan har med sin GT-R visat att det går att göra en superbil för relativt mänskliga pengar (från knappa 600,000 SEK i Japan) som kör bana snabbare än många bilar som kostar två-tre gånger så mycket.

Nya Honda NSX kommer att släppas som 2015 års modell. Pris och prestandasiffror är än så länge inte offentliga, men man tar faktiskt emot förtidsbeställningar här och var redan. Och den finns redan på reklamfilm, som här t ex. Ganska roligt om man känner till att både Jerry Seinfeld och Jay Leno är stora bilsamlare (Honda säljer sina dyrare bilar under varumärket Acura i USA, enligt samma modell som Toyota/Lexus och Nissan/Infiniti).