JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska damer är inte stora i käften

Förr i världen ansågs små munnar vackra i Japan. Det hänger kvar, faktiskt.

Jo, jag erkänner att titeln är lite provocerande. Vad gör man inte för att få lite klick!?

Det handlar alltså inte om att japanskor inte vågar ta sig ton; det gör många av dem, ofta och gärna, skulle jag vilja påstå, vilket jag givetvis uppskattar. Det handlar istället om något historiskt, där damer förr i världen ansågs vackrare/sexigare om de hade en liten mun. Detta födde en kosmetiktrend, där man pudrade/målade sig kritvit i skinnet och målade mindre läppar än man i själva verket hade. Detta har också orsakat att det japanska köket alltid vandrat mot att hacka ned saker i småbitar så att damerna slipper öppna munnen alltför mycket (inte enda anledningen, givetvis!!).

Vad gör då en inhemsk hamburgerkedja - Freshness Burger - när de märker att deras största burgare går hem hos killarna, men nästan inte alls hos tjejerna? Jo, de uppfinner ett nytt omslag till burgaren, där papperet på utsidan har ett tryck av en tjej som har stängd mun. Om den kvinnliga kunden vänder det papperet framåt, kan hon alltså dölja sin vidöppna mun samtidigt som hon kan njuta av den feta burgaren! 

Är det inte intressant hur i grund och botten månghundraårig kultur fortfarande färgar så mondäna saker som hamburgare i det här landet!?

Här en video som bekriver fenomenet. Det är ingen absolut nyhet, då det lanserades i våras, men kanske en nyhet för läsarna. En klart sexistisk uppfinning, kommer säkert många svenska läsare att utbrista.. Visst  är det så, på samma sätt som jätteburgare är sexistiska genom att de uppmuntrar killar att visa att de är "karlar nog" för att konsumera dem.