JAPANBLOGGEN

View Original

Höstberg bara en timme från Tokyo

Hösten, när väl tyfonsäsongen är avklarad, är torr och fin och inte speciellt kall för en svensk.

Foto: Rieko Mise-Klingstedt

Takao är ett ca 600 meter högt berg som ligger inom bekvämt avstånd från centrala Tokyo, bara en timme från Shinjuku inne i centrala stan. Det är därför poppis som utflyktsmål på helgerna för de som vill "bestiga" ett berg, besöka ett fint tempel, se lite utsikt medan man tar en fika på bergstoppen och, nu på hösten, beskåda de vackra höstlöven på bergssidorna.

Jag gick hela vägen upp tillsammans med en kompis för några år sedan. Det var på vårkanten, och vi valde givetvis den svåraste vägen upp, utmed smala och slingrande stigar. Där solen nådde fram hade tjälen gått ur marken och det mesta var lerigt och halkigt, medan det i skuggan fortfarande var isigt och - givetvis - halkigt. Gissa om jag hade träningsvärk i en hel vecka efter den pärsen. I helgen som gick var det istället hustrun som "besteg" berget med kompisar. Hon, som alltid den smartare halvan av äktenskapet, tog linbanan större delen av vägen upp. Energin hon sparade använde hon istället till att plåta höstlöv och annat.

Man når Takao antingen med JR Chuo Line (Takao Station) eller Keio Line (Takaosan-guchi Station), båda från Shinjuku. 

Efter bestigningen kan jag rekommendera ett besök på ett varmt bad. Takao no Yu FUROPPY har 11 olika bad både ute och inne plus bastu, kafeteria och restaurang och nås medelst gratis skyttelbuss från de båda stationerna. Här är lite info om det.

Här har ni ett litet bildspel med en del av bilderna hustrun hade med sig hem.