JAPANBLOGGEN

View Original

Motor Show i Tokyo

En av de mer fantasifulla kreationerna på årets motormässa i Tokyo - från Kawasaki.

BILD: Kawasaki Heavy Industries

Vartannat år är det motormässa i Tokyo och just nu pågår 43:e Tokyo Motor Show i utställningsområdet Big Sight nere vid bukten. Om du är i stan så pågår det hela till och med den 1:a december. Här är en PDF-karta om du aldrig varit ute på Big Sight.

Detta är givetvis de japanska motorfordonstillverkarnas stora evenemang för att visa upp både produktionsfordon och diverse fantasifulla framtidskoncept. De har de största montrarna, de flesta söta unga damerna (som ofta distraherar de japanska fotograferna bort från själva bilarna, vill jag tycka) och ofta också de fräckaste prototyperna.

Jag täckte mässan första gången 1985 för Teknikens Värld, och den mässan var något annorlunda. Det var ett Japan som gick för absolut högtryck, med fordonstillverkare som verkade kunna bli störst i världen. Toyota blev ju det också, så småningom. Idag är man på den inhemska marknaden betydligt svagare, då yngre japaner helt enkelt inte är lika intresserade av mc och bil som förr.

Japanerna har blivit de stora pionjärerna på alternativa drivmetoder. Nu har vi massor av hybridfordon på vägarna, och elbilar och bränslecellsbilar är på väg. Trenden fortsätter åt rätt håll här. Det fantasieggande konceptet på bilden här ovan, Kawasaki J, är en eldriven trehjuling med en ny batteriteknik som lovar snabbare laddning än idag.

Googla på Tokyo Motor Show 2013, så kan ni se diverse videoklipp från de olika montrarna.