JAPANBLOGGEN

View Original

Perfekta burgaren finns i Tokyo

En av stans bästa burgare. 80 SEK!

Största restaurangkedjan i Japan heter faktiskt McDonalds, tro det eller ej, så japaner är självklart medvetna om vad en hamburgare är. Vad dock inte alla vet, kanske allra minst japanerna, som sällan käkar hamburgare utanför Japan, är att Japan kan erbjuda några av de smaskigaste burgarna överhuvudtaget. 

Igår var jag och hustrun ute tillsammans med en mycket gammal och god vän som liksom undertecknad är norrlänning; han är född och uppvuxen på Hokkaido. Vi träffades när vi båda jobbade på grafiska designbyrån Strange Fruit här i Tokyo för drygt 25 år sedan. Med åren har han blivit Japans mest kände och eftertraktade formgivare av bokomslag. Han är pappa till ungefär 300 bokomslag per år, vilket ju är ett ganska fantastiskt tempo. Han är också mycket matglad, så det är alltid ett nöje att "byta krogar" med honom. Igår besökte vi tre ställen, däribland en krog vid namn Fujiya Honten Grill Bar i Sangenjaya. Det är en mindre kedja med idag sju krogar där varje krog har sitt eget koncept, vilket är ett bra koncept i sig. Man kan gå på alla krogarna i kedjan utan att tycka att det blir enformigt på något sätt.

Just det här stället är, som namnet antyder, koncentrerat på grillat. Det blir då övervägande kötträtter med västerländskt snitt. Det är ett öppet kök, så man kan med lite tur stå precis vid ringside och beskåda kökschefen där han basar över grill och ugn med suverän precision. Restaurangchefen är diplomerad sommelier och vinförrådet är ovanligt rikt med mycket prisvärda viner, framför allt från den nya världen. Man säger bara t ex "ge mig ett fylligt och gott rödvin för under 200 spänn" så får man precis en sån flaska. Och ja, priset är per flaska!

Krämigare och mera smakrik risotto får man leta efter.

Här kan ni se att vi började med en risotto. Underbart krämig och fyllig i smaken. Slicka-tallriken-god! Sedan blev det ställets berömda burgare som är en mycket tjock och saftig skapelse; först grillad och sedan färdigbakad i ugnen. Välkryddat god! Till det drack vi en god spansk flaska Cabernet Sauvignon. Kvällen avslutades med lite friterade pinnar på stamhaket Hoshigumi Fried Kitchen.

Med detta vill jag alltså ha sagt att även om du har svårt för den råa havsmaten som är så vanlig i Japan, så har du något gott att se fram emot när du landat på Narita eller annorstädes i läckergommens uppåtgående leendes land.