JAPANBLOGGEN

View Original

I morgon mot Tokushima

Hösten är mycket vacker i de japanska bergen!

I morgon eftermiddag bär det av ned till Tokushima, ett län och en stad med samma namn på Shikokus nordspets, drygt två timmar med buss från Osaka över bron från Honshu. Det blir två dagar med föreläsningar och workshops. Ett intressant projekt som handlar om ett samarbete mellan entreprenörsutbildningar i Tokushima i Japan och Phnom Penh i Kambodja. Ska bli väldigt kul och intressant! 

Tokushima är framför allt känt för sin goda mat (välkänt tema i det här landet, eller hur?), och detta innefattar både fisken, nötköttet, kycklingen och grönsakerna. När det gäller grönsaker är man svårslagbar, och man är stor leverantör sedan urminnes tider till Osaka och Kyoto, dvs Japans gamla centrum.

Bilden längst upp föreställer en bergssida i Tokushima på hösten. Överallt i Japan åker man upp i bergen om hösten (om man inte redan bor där) för att beskåda de fantastiska färgerna. Det finns många trädslag i landet, och dessa ändrar färg i olika takt på hösten, vilket ger denna stora palett av vackra färger att avnjuta; gärna sittandes i ett varmt bad utomhus med en kopp risvin på en flytande liten bricka. 

Missar Tokushimas stora dansfestival - den går i mitten av augusti.

Tokushima är också, som tidigare nämnts, känt för sin stora dansfestival i mitten av augusti. Bör inte missas om man är i landet vid den tiden. 

Men nu, när jag åker på arbete i oktober, blir det varken dansfestival eller höstbergsbeskådning; bara jobb och förhoppningsvis en del god mat. Hoppas hinna lägga upp lite bilder redan under vistelsen där nere. Ska komma ihåg att ta med mig LAN-kabel, då många landsortshotell fortfarande inte gått över till WiFi, tro det eller ej.  Japan är som vanligt paradoxernas kejsardöme; urgammalt och supermodernt, österländskt mystiskt och djupsinnigt och krasst västerländskt kommersiellt - allt på en gång!

Flyger för övrigt med JAL, Japan Airlines, ett flygbolag som gått från konkursens rand till vinst igen på kort tid tack vare ett fantastiskt ledarskap av Kazuo Inamori, skaparen av Kyocera, på begäran av regeringen. 

Foto: Tokushima Prefectural Government