JAPANBLOGGEN

View Original

Unika Japan # 10 - Världens bästa kulspetspennor

Japanska vanliga kulspetspennor är fantastiskt bra att skriva och rita med.

Den som gillar att skriva och rita för hand, uppskattar givetvis sitt viktigaste verktyg - pennan. I Japan, där man ståtar med ett av världens krångligaste skrivspråk, har man alltid varit mån om att använda högkvalitativa skrivdon, från penslar till blyertspennor, bläckpennor och, numera vanligast av dem alla, kulspetspennan.  

Jag använder nästan bara kulspetspennor när jag skriver eller ritar för hand, och använder, om jag kan, enbart japanska pennor. Varför det? Ja, helt enkelt för att jag tycker att de är lättast och skönast att skriva och rita med. Orsaken bakom detta ligger i det enkla faktum att många av de kinesiska tecken som används av japanerna är milt sagt krångliga. Det är helt enkelt väldigt svårt att skriva ett läsbart tecken om pennan inte har en mycket liten kula som ger en tunn och jämn bläckspridning. Bläcket måste givetvis också hålla hög kvalitet och vara snabbtorkande. Om man skriver på det "gamla" sättet, dvs uppifrån och ned, så går de vertikala raderna från höger till vänster. Då japanen i gemen är (ibland tilltvingat) högerhänt, så innebär det att handen snabbt hamnar ovanpå en nyskriven rad som då redan måste vara torr.

När jag någon gång tvingas använda en europeisk penna, slås jag av att linjerna är tjocka, ojämna och att kulan inte rör sig med lätthet över papperet, givetvis då relativt de pennor jag alltid använder här.  

Pilot, Pentel, Zebra och Mitsubishi är de fyra stora drakarna på pennmarknaden i Japan. Alla är ungefär likvärdiga i kvalitet.. Dock har alla på senare tid börjat sälja något man kallar för Gel Ink-pennor. Jag begriper inte varför de säljer så bra, då detta bläck inte alls flyter lika lätt som de vanliga pennorna. 

En fullgod kulspetspenna i Japan behöver inte kosta mer än tian, och då har den en elastomerhylsa över greppytan för optimalt grepp. De skriver dessutom lika bra från första till sista droppen.

Här nedan har vi en ganska anmärkningsvärd teckning av New York-baserade konstnären Jason Sho Green.  Det är en kulspetsteckning föreställande Takeshi Kitano (eller Beat Takeshi som han också är känd som), den japanske komikern och filmregissören. Tittar man närmare kan man bli sittande en stund med alla detaljer och "bilder i bilden" som detta verk innehåller.

Japanske regissören Takeshi Kitano i en underbar "bilder i bilden"-teckning av Jason Sho Green.