JAPANBLOGGEN

View Original

Fukushimas nya maskot - med halvtaskigt namn

Varje region och stad i Japan har sin egen gulliga maskot. Fukushima har nu lanserat en ny sådan.. Låt oss säga att namnet funkar bäst på japanska..

RÄTTELSE

Det visar sig att det inte var Fukushima län som skaffat sig ny maskot, utan en firma vid namn Fukushima Industries, dessutom placerad i Osaka. Sorry, ibland måste man nog ha mer än en nyhetskälla. 

................................................. 

Fukushima, den olyckliga region i Japan som fick ta den värsta smällen av trippelkatastrofen med superjordbävning, jättetsunami och efterföljande kärnkraftsolycka, kämpar för att överleva. Området har i alla tider varit bördigt och därför producerat stora mängder frukt och grönsaker, och havet utanför har gett rikliga mängder god fisk. Nu är båda industrierna i princip konkursdrabbade, då folk i andra regioner tvekar inför att köpa matvaror från Fukushima. Inget att förvånas över, då både regering och kraftbolag varit ganska dåliga på att ge en trovärdig bild av hur mycket strålning som egentligen släppts ut. Tidiga siffror har i princip alltid reviderats uppåt senare. 

Men man kämpar verkligen hårt för att försöka se till att områdets image inte är pajad för alltid. Man kör hårt med reklamkampanjer för att få igång både handel och resande till regionen igen (förutom i zonen närmast kraftverket, givetvis).  Och nu har man lanserat sitt starkaste vapen hittills, en ny maskot. Tyvärr har man valt att skriva hans namn med latinska bokstäver, vilket nog föranleder en del resta mungipor i västvärlden.

Fuku i Fukushima uttalas ungefär som det skrivs på svenska (fast u-et ligger mellan svensk u och o i uttal). Det betyder "välsignelse, lycka, hälsa". Suffixet "pii" brukar ibland läggas till namnet på en person som man har ett kärvänligt och kanske lite storasyster-aktigt förhållande till. Att det tillsammans blir väldigt likt en "f*ck-up" är ju lite olyckligt. Om det inte vore för att hela Fukushima-krisen verkligen är en av världens största "f*ck-ups" någonsin, i grund och botten orsakad av den mänskliga faktorn, skulle man skratta ganska gott åt det hela.

Jag hoppas att maskoten får avsedd verkan i vilket fall som helst, och att Fukushima återigen kan bli den "lyckans ö" som namnet betyder! 

UPPDATERING

Japansk press meddelar idag, den 16:e oktober, att Fukushima län kommer att överväga att döpa om sin nya maskot, då man insett det mindre lämpliga i namnet när det uttalas med engelskt uttal. Ovanligt rapp respons för att komma från japanska byråkrater, vill jag tycka.