JAPANBLOGGEN

View Original

Fukushima och OS i Tokyo 2020

Här ovan har ni en länk till en kort dokumentär om en fotograf vid namn Donald Weber som är unik såtillvida att han är en av få fotografer som fotat efterverkningarna av både kärnkraftsolyckan i Chernobyl och den i Fukushima. Det är en kort men ganska stark film. Det finns kortare sekvenser som du kanske bör undvika om du är väldigt känslig. 

Igår söndag demonstrerade 40,000 människor i Tokyo för ett totalstopp för kärnkraft i Japan, en av många demonstrationer med samma syfte sedan olyckan i mars 2011. Man hävdar med otvivelaktigt fog att Japan, ett av världens mest jordbävnings- och tsunamitäta länder, inte lämpar sig för kärnkraft; en teknik som är billig och bra så länge inget händer, men som när något allvarligt händer då istället blir extremt farlig och extremt dyr. Man är kritisk mot en regering som dels vill återstarta så många kraftverk som möjligt för att minska landets utgifter på kortare sikt, och dels gör sitt bästa för att nu idag aktivt sälja in japansk kärnkraftsteknik till länder som t ex Indien (premiärminister Abe själv åker på försäljningsresor i det syftet).

Man är också mycket kritisk mot Abe för det man tycker är en lögn han uttalade under OS-mötet i Buenos Aires, där det offentliggjordes att Tokyo skulle få OS 2020. Abe sa att läget i Fukushima är "under kontroll", samtidigt som det är ett faktum att 300 ton radioaktivt vatten läcker ut i havet varje dag i Fukushima, där både jordbruket och fiskenäringen är slaget i spillror. Tiotusentals människor kommer aldrig att kunna återvända till sina gamla hem, och många bor fortfarande i temporära och mycket enkla boenden. Tepco, Tokyo Electric, har uppenbarligen inte situationen under full kontroll, och det debatteras dagligen om när staten ska gå in och ta över arbetet med att hålla kärnkraftverket "under kontroll".  

Det är i och för sig ingen fara i Tokyo, i alla fall inte i nuläget, men det gäller verkligen att Japans regering nu inte slappnar av, utan med stor bestämdhet gör allt som går att göra för att verkligen få läget under riktig kontroll. Ett viktigt steg som togs nyligen, är att man bestämt sig för att svälja sin traditionella japanska stolthet och bjuda in internationell expertis för att hjälpa till. Detta kommer att ge en helt annan transparens åt det hela, då det hittills varit en situation där gemene man inte riktigt kunna lita på vad Tepco eller regeringen sagt vad gäller strålning och annat extremt relevant i frågan. 

En from önskan är att OS i Tokyo, och den lupp som evenemanget kommer att rikta mot Japan, gör att den oheliga allians som i alla tider existerat mellan Japans storkapital och den statliga byråkratin äntligen kan visas upp för offentligheten och avklädas som det djupt odemokratiska fenomen det är och sedan förpassas till det förlutna.