JAPANBLOGGEN

View Original

Tokushima - en molnig dag efter tyfonen

Indigofärgat tyg var en gång i tiden Tokushimas stora grej. Det färgas även nuförtiden, men mera som hobby än som industri.

Vi hade en ny tyfon här i början av veckan.. Den drog in över Kyushu men stack sedan ut en bit ut i Japanska Sjön för att sedan komma in över norra Honshu. Både Tokushima, där jag var då, och Tokyo slapp undan med lite småregn och väldigt varm och fuktig luft i onsdags. Det var 32 grader som värst i Tokushima, den 9:e oktober!  Man längtar till svenska småruggiga höstdagar!

Ganska typiskt centraltorg i en japansk småstad.

Här har vi två bilder jag tog från hotellrummets fönster. Detta är alltså en ganska typisk japansk småstad. Tokushima har bara drygt 260,000 innevånare, vllket inte är speciellt mycket att skryta med i ett land med 127 miljoner människor. Relativt landets befolkningsmängd, skulle det alltså motsvara en svensk stad med 19,000 innevånare. Så visst är det småstadskänsla, men samtidigt finns "allt" man behöver även här. Alla större kedjor finns här: krogar, kaféer, varuhus, snabbköp, radio/tv. Det är bara lite mindre och lite färre butiker. 

Hotellet låg precis över Tokushimas centralstation. Få och enbart dieseldrivna tåg. 

En intressant detalj i fotot med järnvägen är, om ni ser, att det inte finns några kontaktledningar över tågen. Det är helt enkelt för att alla tåg i Tokushima län drivs med diesel! Tokushima är det enda länet i landet utan eldrivna tåg. Befolkningsmängden har aldrig gett länsledningen något initiativ att investera i sådan infrastruktur. Det är överhuvudtaget dåligt med allmänna kommunikationer. Man har 15-20 flyg om dagen till Tokyo och Fukuoka, det senare med SAAB 2000 turboproppar, man har bussar till Osaka över två broar, varav den ena - Akashi Kaikyo-bron - är världens längsta hängbro, och man har färja till Wakayama.. Inte mycket mer. Utan bil har man inte mycket till liv i den här delen av landet. 

En kul grej (eller kul och kul?) med SAAB-kärrorna, som jag blev varse när jag åkte från Fukuoka till Tokushima härom sommaren, är att varje stolsficka har en solfjäder instoppad. Orsaken till detta blev mycket snart uppenbar, då SAAB-ingenjörerna helt tydligt inte konstruerat planen för varmare klimat. Luftkonditioneringen höll absolut inte måttet, och alla fick sitta och fläkta så gott de kunde på egen hand under flygturen. 

Om det är något som Tokushima är känt för, förutom maten, så är det indigofärgat tyg. Man har färgat med indigo i Japan i åtminstone tusen år, och klimatet och jordmånen i Tokushima är tydligen perfekt för indigo. Under många hundra år var indigofärgat tyg i princip standard för vardagsplagg i Japan, så Tokushima jobbade då för högtryck med sin färgningsindustri. Idag är det mera hantverk än industri, men det är fortfarande en uppskattad och mycket vanlig souvenir att ta med sig när man åker hem från Tokushima.