JAPANBLOGGEN

View Original

Självmordsstatistik åt rätt håll för första gången på 15 år

När ett tåg stannar utanför tidtabell i Japan, handlar det sällan om tekniska fel.

En mycket sorglig statistik i Japan är den över antalet självmord varje år. Det är inget man blir dagligen påmind om; det är så vanligt att det inte förekommer några tidningsrubriker om personen ifråga inte råkat vara en kändis av något slag. De gånger man blir varse problemet är när tåg är försenade, eller det tåg man åker i plötsligt stannar mellan två stationer; då får man nämligen genast muntligt besked om att det är någon som har hoppat framför ett tåg. Den vanligaste säsongen för hopp från perrongen är kring nyårshelgen, då de flesta åker hem till familjen och degar i tre-fyra dagar och äter mammas/svärmors nyårsmat. Så klart att ensamma och deppade människor blir ännu olyckligare då.

2012 innebar dock ett trendbrott, ser vi nu med nyss släppta siffror. Det blev det första året på 15 år som antalet självmord hamnade under 30,000. Det är väldigt många människor, även om man betänker att det finns nästan 127 miljoner innevånare i landet. Japan ligger idag på femte plats i världsstatistiken (om man kan tro Wikipedia) med 21,9 personer/100,000. Värst i Asien - och världen -  bland de som släpper statistik i varje fall, är Sydkorea med 31,7 fall på 100,000. Sverige kvalar in på 23:e plats med 15,3 fall.

Självmordsfrekvensen i Japan sjönk 2012 med 9,4 % jämfört med året innan, till 27,766 personer. Av dessa var knappt 70% män, vilket säger en del om skillnaden i arbetstryck mellan män och kvinnor i ett land där en majoritet av alla kvinnor fortfarande slutar jobbet och blir mamma på heltid när barnen kommer.

Orsaken till minskningen verkar vara det faktum att staten under de senaste åren äntligen greppat att detta inte är ett individuellt problem, utan ett systematiskt problem och ett allvarligt problem för nationen. Man har därför satsat pengar på förbättrad mentalvård och på utbildning på regional nivå. I höstas kom man dessutom med nya riktlinjer för hur man skulle få ned statistiken ytterligare för att "skapa ett samhälle där ingen ska känna sig tvingad att begå självmord".

Verkligen på tiden!