LINE - den japanska meddelande-appen till börsen

LINE är företaget som skär guld med sina gulliga tecknade figurer.

BIld: LINE

LINE heter en japansk applikation för text- och röstkommunikation över internet. Den är inte speciellt känd i västvärlden, men den har en mycket stor marknadsandel hemma i Asien. Exempelvis 94% av marknaden i Japan, 85% i Thailand, 83% i Taiwan och 66% i Indonesien. Programmet har sitt ursprung efter trippelkatastrofen i mars 2011, då vanlig mobiltelefoni blev utslagen medan IP-telefoni fortfarande fungerade hyfsat. LINE, ett dotterbolag till koreanska Naver, firman bakom landets populära webbportal med samma namn, har under dessa fem år vuxit till Asiens största leverantör av meddelande-appar; faktum är att ingen av bloggens japanska bekanta med smartphones saknar Line i luren. Programmet finns för både iOS, Android, PC och Mac, vilket givetvis är ett stort plus. Det är gratis att ringa och texta, och vad LINE istället tjänar pengar på är diverse kringtjänster, framför allt försäljningen av så kallades “stickers”, små tecknade bilder som man kan skicka i ett textmeddelande. Man erbjuder också betaltjänster, sökning av deltidsarbetstillfällen och videoströmning, med mera. De figurer man själva utvecklat som “stickers” har man nu även börjat licensiera till tillverkare av leksaker, fysiska klistermärken, pappersvaror, mm.

Det har varit på gång tidigare, men nu blir det äntligen en förväntad börsintroduktion och en dubbel sådan, ovanligt nog för ett japanskt företag. Man noteras i New York nu på torsdag, den 14:e juli och dagen därpå hemma i Tokyo. Teckningskursen är 3,300 yen och noteringen väntas plocka in 1,3 miljarder dollar med en bolagsvärdering på 6,9 miljarder dollar. Det förväntas därmed bli den största börsnoteringen för ett teknologiföretag under 2016.

Här har vi en rapport från Reuters angående noteringen.

10 saker att köpa med sig hem från Japan

Yukata är en billig och bekväm kimono i bomull för varma sommardagar.

Foto: Sobien

När våra döttrar skulle flytta till Sverige för att få sig lite svensk utbildning var de i grunden ganska negativt inställda till hela projektet. “Varför måste vi åka till tråkiga Stockholm när vi kan bo i Tokyo, världens ballaste stad? I Sverige finns ju ingenting!”

Det är ett förståeligt uttalande, speciellt när det handlar om tonårstjejer, för här i Japan finns verkligen nästan allt man kan önska sig på det materiella planet. Det tycker också de flesta som kommer hit med ett naturligt intresse för fina produkter. 

Här är några förslag till saker man kan köpa och ta med sig hem från Japan. Vi har försökt att begränsa det hela till relativt små prylar som du kan få ned i en resväska.


Porslin, knivar och andra köksgeråd

Allsköns porslin, både japanskt och västerländskt influerat, finns i både specialbutiker och på varuhusen. Här finns också knivar, bestick, ätpinnar, glas och annat för köket och matbordet. Urvalet är enormt då det finns en stor mängd små tillverkare över hela landet. Äter man mycket ris, så kan en investering i en riskokare vara på sin plats. De finns att köpa i Sverige, men de mer avancerade maskinerna, med timer och olika förvalsprogram för olika typer av risrätter, är lättare att hitta här. I hemelektronikdistriktet Akihabara, i östra centrala Tokyo, vimlar det idag av exportmodeller som klarar våra 230 volt och inkluderar bruksanvisning på engelska.

En porslinsprodukt som inte är ett köksgeråd, något för den som är förtjust i prydnadsföremål, är maneki-neko, en kattfigur som ofta sitter i skyltfönster och “vinkar in” kunderna (tangerar helt klart kawaii-kategorin nedan). Det finns en uppsjö varianter i de flesta porslinsbutiker.

Textil

Japan har en lång och högkvalitativ textiltradition. Dukar i bomull, tenugui, kan vara antingen hand/näsduk eller mindre duk på ett bord. Furoshiki är en större variant i silke eller konstfiber som också kan agera duk, men den används ofta i Japan som omslag till presenter - en fin och mycket uppskattad gest när även omslaget blir en användbar produkt. Yukata, den tunna japanska kimonon i bomull, är ett skönt “mysplagg” under varma sommardagar.  Japanska jeans är mycket prisvärda och finns numera i storlekar även för västerlänningar (utom de allra bredaste, kanske). Behöver man ekipera sig här på plats, så har Uniqlo ett stort urval basplagg till mycket bra priser och med bra kvalitet.

Gulliga prylar - Hello Kitty och mycket annat

Är det något som japanerna verkligen gör med stor entusiasm och finess, så är det gulliga prylar.. Kawaii - japanska för gulligt - är numera hett i västvärlden också och det finns formligen miljontals produkter i Japan som kvalificerar sig för kawaii-stämpeln. Den stora anime- och mangaindustrin lever i en välmående symbios med leksaks- och pryltillverkare. Pappersaffärerna har mycket att erbjuda i det här facket.

Papper och pennor

Blyerts, kulspets, reservoir eller tusch - Japan gör utan tvekan världens bästa pennor. Många tecken i Japan är krångliga att skriva med annat än en riktigt fin och precis penna, så här har man av nödtvång legat långt framme länge. Fina penslar är också värda att titta på om man tycker om att måla eller skriva kalligrafi. Bra priser på det mesta.

Matvaror

Matvaror har en självklar dragningskraft. Om man inte tänker på det innan man kommer till Japan, så inser man redan första dagen att detta är ett av världens rikaste matländer. Titta gärna ned i undervåningen på ett varuhus där du hittar delikatessaffärer i långa rader. Här säljs t ex miso, soja, nori, grönt te och kryddor för den som vill laga själv hemma. Allt står dock enbart på japanska, så det är nog bäst att ha en japanskläsande guide med sig. Soja heter shååju (醤油), miso uttalas miså (味噌), nori blir nåri (海苔), grönt te finns i en uppsjö av varianter men kallas generiskt för o-cha (åtcha - お茶).

Alkohol

En flaska god japansk whisky är ett måste för den som tycker om dylika drycker. En Suntory eller Nikka av bättre sort kan vara betydligt billigare här än på Systembolaget.. Eller varför inte en Ichiro’s Malt från det lilla destilleriet Venture Whisky i staden Chichibu norr om Tokyo. Sake och shochu (japansk vodka) finns med ett enormt antal olika etiketter, och här finns det många att rekommendera.. Två säkra kort på sakesidan är Hakkaisan och Kubota. Du kan självklart handla på flygplatsen, men butikerna inne i stan har både större utbud och oftast lägre priser. Kom bara ihåg att du måste ha flaskan i det incheckade bagaget.

Kosmetik

Japaner är smått besatta av att se unga och vackra ut, och det finns fler än 200 större tillverkare av kosmetika och hudvårdsprodukter. Många märken eller modellserier som inte finns utanför Japan eller Asien. Både billigt och dyrt, men kvaliteten är ofta mycket god oavsett pris. Kanebo och Shiseido är de två största märkena och också de som är kända utanför Japan. DHC är en uppstickare som växt med gott prisvärde och försäljning via närbutiker och postorder. En ganska unik detalj med den japanska marknaden för hudvård är den relativt stora satsningen på den manliga kundkretsen. 

porter_bags.jpg

Väskor

Japaner, och då framför allt japanska damer, är riktiga väskfetischister. Det utvecklas och säljs otroligt mycket inom detta segment. Bara att botanisera. Finns gott om väskor på alla varuhus. Gott om prisvärda resväskor också om du råkar förköpa dig på allt på den här listan. Don Quijote (ドンキホーテ) är en varuhuskedja med ett speciellt stort urval av billiga väskor.

Kameror

Kameror är ofta prisvärda och utbudet är givetvis mycket stort i alla storleks- och prissegment. I bl a Ginza finns det ett antal butiker som specialiserar sig på begagnat och här går det att göra riktiga fynd om du är ute efter en tidigare modell. Många kameraägare byter upp sig varje modellår och i många fall är det “lågmilare” som är mycket välskötta. Var dock noga med att kolla att digitalkamerans display kan visa andra språk än enbart japanska. Billigare fickkameror kan nämligen vara byggda enbart för hemmamarknaden och då är det bara japanska som gäller.

Klockor

Seiko, Citizen, Casio, Alba och Orient finns i totalt sett tusentals olika modeller. Alba är Seikos budgetmärke; låga priser men i princip samma kvalitet. De allra billigaste klockorna är oftast monterade i Kina men med japanska komponenter.

OK - det var en liten bråkdel av allt man kan lusta efter i Japan.  Sedan en tid kan man köpa det mesta momsfritt i Japan. Kom ihåg att ha ditt pass med dig. Momsen (8%) dras av direkt i butiken.